Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden

Na het lezen van Sapiens leek het mij toepasselijk om meer kennis te vergaren over het één van de grootste problemen dat dreigen zal voor de mens in de 21e eeuw: klimaatverandering. Ik las dan ook het boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van de Amerikaanse technoloog/ondernemer Bill Gates.

Waarom zou een technoloog schrijven over klimaatverandering? Bill Gates heeft samen met zijn vrouw de Bill and Melinda Gates Foundation opgericht die zich doelt op het verbeteren van gezondheidszorg van de wereldbevolking en extreme armoede terugdringen. Die armoede en slechte gezondheid is ook grotendeels afkomstig van het extreme klimaat die heerst in bepaalde gebieden (bv. tropische stormen, hittegolven, droogtes, overstromingen, enz.) dat voor de Industriële Revolutie niet zo frequent voorkwam. Het is dus belangrijk om de koe bij de hoorns te vatten en zo de oorzaken aan te pakken. 

De oplossing? De emissie, uitstoot reduceren tot nul met 2050 als deadline. 

Hoe? Alles wat wij als individu, gemeenschap, overheid kunnen doen staat hierin bondig en vooral goed beschreven. Niet alleen wat we kunnen doen, maar ook hoe we het kunnen doen is ook belangrijk!

Persoonlijk denk ik met de kennis die ik opgedaan uit dit boek, de technologie die er is, de dingen die we kunnen realiseren, dat er een zeker kans tot slagen is. 

Voor al wie geïnteresseerd is in het klimaatprobleem, raad ik dit boek zeker en vast aan!


Ruim tien jaar lang deed Bill Gates onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Samen met experts in de natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, politieke wetenschappen en financiën ging hij na wat er moet gebeuren om het afglijden van de planeet naar een gegarandeerde milieuramp te stuiten. In dit boek legt hij niet alleen uit waarom we de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terug moeten brengen, maar geeft hij ook aan wat we moeten doen om dit uiterst belangrijke doel te bereiken.

Gates schetst een helder beeld van de uitdagingen waar we voor staan. Voortbouwend op zijn kennis van innovatie en op wat er nodig is om nieuwe ideeën op de markt te krijgen, beschrijft hij waar technologie al bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot, waar en hoe de huidige technologie effectiever kan werken, waar nog baanbrekende technologieën nodig zijn en wie er aan deze essentiële innovaties werken. Ten slotte stelt hij een concreet, praktisch plan op om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren. Daarin richt hij zich niet alleen op het beleid dat regeringen zouden moeten voeren, maar ook op wat wij als individuen kunnen doen om onze regering, onze werkgevers en onszelf steeds weer ter verantwoording te roepen in deze cruciale onderneming.

Zoals Bill Gates duidelijk maakt, zal het bereiken van een netto uitstoot van nul niet eenvoudig zijn, maar als we het plan volgen dat hij hier uiteenzet, is het doel beslist haalbaar.


Bill Gates


Reacties

Populaire posts van deze blog

De Ottomanen: Khans, keizers en kaliefen

Stormruiters

SPQR: Een geschiedenis van het Romeinse Rijk