Over mij als lezer

 

Dag vriendjes en vriendinnetjes! Ik ben Arne Deschuytter en dit is mijn literaire ontwikkeling als lezer over zowel vroeger als de dag van vandaag maar ook over morgen...

Vroeger

In het eerste leerjaar, het prille begin van lezen en schrijven, oefende ik mijn leestechnieken op zéér dunne boeken met op elke pagina een grote afbeelding die een paar gemakkelijke zinnetjes bevatte. Door meer te oefenen werd mijn leesvaardigheid beter en beter. Vervolgens vlogen (school)jaren voorbij. Vanaf mijn tiende levensjaar begon ik mij te begeven in de stripwereld, FC de Kampioenen viel vooral bij mij in de smaak. 



Maar tegelijkertijd werd mijn curiositeit voor dieren/dinosaurussen, wetenschap, prehistorie en aardrijkskunde steeds ruimer. Mijn interesse begon meer te schuiven naar de informatieve boeken zoals, encyclopedieën, informatieve tijdschriften(NG Junior), enz.… Ik begon toen met het lezen van informatieve teksten. 





Maar met de komst van de smartphone kwijlde mijn leeslust weg. Ik las niet meer uit vrije wil, tenzij er een schoolopdracht aan verbonden was. 

Tijdens één van die opdrachten in het eerste/tweede middelbaar heb ik kennis gemaakt met het boek ‘Adelaarsspel’ van Anthony Horowitz met sciencefiction/spionage als genre. Het verhaal was spannend en bevatte interessante personages. Met als gevolg dat ik de rest van zijn reeks uitlas. 



Een ander boek dat mij bijbleef was de klassieker ‘Moby Dick’ van Herman Melville. Tevens bevindt het boek zich ook in mijn top drie. Ik was zeer gefascineerd over de mythische wezens en dieren als, Moby Dick(reusachtige witte potvis), de Kraken(enorme octopus met lange tentakels), dus was het een grote meerwaarde voor mij om dit boek te lezen.



Vandaag

Tot op de dag van vandaag, lees ik niet meer zoveel boeken. Maar stilletjes aan probeer ik mezelf terug te heropleven in de wereld der boeken en verhalen. Maar nu probeer ik mij vooral te richten op het lezen van andere genres om zo een breder perspectief te creëren voor mijn beeld over de literatuur. 

Morgen

Mijn doel is dus om verschillende boeken van verschillende genres te lezen. Naar het eind van de derde graad toe zou ik al graag een beeld hebben gevormd, om zo een uitgebreide mening te vormen over de literatuur.

Typering als lezer

Hoe typeer ik mezelf als lezer? Op literair gebied typeer ik mezelf als iemand graag boeken van het sciencefiction-of detectivegenre leest. Ik hou van verhalen met veel spanning en actie, ik voel mezelf dan ook betrokken in het verhaal. Ik probeer dan ook het hoofdpersonage en zijn omgeving te bestuderen/aanvoelen, hoe hij zich voelt, wat het personage zou doen in een bepaalde situatie,.. 

Op welk moment van de dag lees ik meestal? Ik lees dan meestal in de late namiddag of avond. Soms als een verhaal zeer spannend is, kan ik bijna niet stoppen met lezen en lees ik uiteindelijk tot in de late uurtjes, wat nadelig kan zijn. Dus slapen is ook een prioriteit. 

Liever open of gesloten einde? Open of gesloten einde maakt niet zo heel veel uit voor mij, maar zolang het een (boeiend) einde is, is het goed voor mij.

Mijn typering als lezer is constant aan het evolueren doorheen de komende jaren. Dus de inhoud van deze leesautobiografie kan helemaal omslaan na gewoon één boek gelezen te hebben. Een verhaal kan meer impact hebben op je, dan je denkt.

“I read a book one day and my whole life was changed.” – Orhan Pamuk 





Reacties

  1. Dit heb je mooi ingevuld, Arne. Er ontbreekt echter nog iets van afbeelding. Dat maakt je blog altijd aantrekkelijker en persoonlijker. Het was ook een expliciet criterium.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Ottomanen: Khans, keizers en kaliefen

Stormruiters

SPQR: Een geschiedenis van het Romeinse Rijk