Het Verboden Boek
Het laatste boek van dit jaar dat ik u zal meegeven is zeker niet een onbelangrijk boek, Het Verboden Boek van Nederlands auteur en historicus Ewoud Kieft.
In Het Verboden Boek gaat Kieft in zijn zoektocht naar wat de aantrekkingskracht van het nazisme is, de confrontatie aan met waarschijnlijk het meest beruchte en controversieelste boek dat er is: Mein Kampf van Adolf Hitler. Zoals u al misschien heeft gemerkt uit één van mijn eerdere posts, heb ikzelf een paar jaar geleden de wetenschappelijk geannoteerde versie van Mein Kampf uitgelezen. Het minste dat ik kan zeggen, is dat het een heftig boek was waarvan ik (met in het achterhoofd de historische context van voor en hetgeen wat na 1933 gebeurde) veel heb opgestoken.
Voor de meeste mensen is het een controversieel boek omdat (guess what??) de auteur als één van de grootste massamoordenaars ooit de geschiedenisboeken is ingegaan, waarvan het doden en vernietigen vooral op de joden was gericht. We noemen dit de Holocaust. In die context begrijp ik zeker en vast waarom het zo controversieel is, maar beeld u in dat Mein Kampf in 1925 werd uitgebracht. Dat is nog ruim 10 jaar voor het begin van WOII en de Holocaust. Het is precies in dat boek dat het kiemzaadje van het nazisme is gelegd waarin Hitler openlijk op basis van zijn eigen ervaringen, al spelend op angstgevoelens, de eeuwenlange jodenhaat en verheerlijking van het Arische ras de mensen (met succes) probeerde aan te lokken voor deze nieuwe (niet ideologie, maar) levensbeschouwing. Het nationaalsocialisme.
Ik denk dat als mensen het boek effectief eens zouden lezen dat ze dan twee keer gaan nadenken vooraleer ze iemand die ze niet leuk vinden of anders denken gaan uitschelden voor 'nazi' of 'Hitleraanhanger'. Want hoe meer we deze toch wel historisch belangrijke termen gaan reduceren tot een scheldwoord, zal de betekenis, de nuance en het verhaal daarrond in de vergetelheid geraken EN worden debatten niet meer serieus en functioneel waargenomen wanneer je iemand uitmaakt voor een nazi. Zie de Wet van Godwin.
Dit en veel andere belangrijke aspecten die hebben bijgedragen aan de aantrekkingskracht bespreekt Kieft op een goeie beschrijvende wijze (het kan storend zijn als hij meermaals in het boek in herhaling valt). Daarnaast staaft Kieft zijn bevindingen door enkele passages uit Mein Kampf te vermelden met een uitvoerige historische beschrijving over Hitlers mislukte staatsgreep, de Braukellerputsch van 1923.
Het is een heel interessant boek als je meer te weten wilt komen over de wortels van het nazisme en de vorming van Hitlers gedachtegoed over het nationaalsocialisme.
Hierbij wens ik u prettige feestdagen, een zalig en gelukkig Nieuwjaar toe!
Reacties
Een reactie posten